O conselleiro de Medio Rural, Samuel Juárez, asinou este venres en Lugo co presidente da Asociación de Criadores de Gando Porcino Porco Celta (Asoporcel), Manuel Losada, un convenio de colaboración para a recuperación, conservación e fomento desta raza autóctona, cuxo importe ascende a 280.000 euros, distribuídos en asignacións de 70.000 euros entre este ano e 2013.
O coordinador da asociación, José Antonio Carril, concretou que o volume de negocio dos criadores de Asoporcel é de 1,3 millóns de euros anuais ao ano. En 2009 sacrificáronse 1.000 animais, que de media alcanzaron os 140 quilos a canle. Cada quilo comercializouse a 3,20 euros.
Pola súa banda, o titular da Administración agraria galega explicou que, co acordo selado este venres, a Xunta "trata de apoiar aos criadores de porco celta" e destacou que o traballo da asociación é "a historia dun éxito na recuperación dunha raza autóctona". A este respecto, recordou que o porco celta estivo "case extinguido" en Galicia.
"Este convenio busca orientar aos gandeiros e para seguir adiante na recuperación do porco celta. De estar case extinguida, agora recupérase e ademais é un recurso económico moi importante nalgunhas zonas de Galicia, ata o punto de que é unha raza perfectamente preparada para estar nos mercados a nivel nacional", resaltou.
Progreso
Que é o Porco Celta?
A raza Celta era a máis importante en Galicia ata comezos do pasado século, sufrindo a partires de entonces unha continua reducción censal ocasionada pola importación de razas exóticas e polo cruzamento con estas; así no ano 1951 tan só un 14% do total era da raza celta para chegar posteriormente a case a desaparición no territorio nacional. Na actualidade está incluída no Catálogo Oficial de Razas de Gando como raza autóctona de protección especial o en perigo de extinción polo Real Decreto 1682/1997, polo que se traballa arduamente na recuperación do seu censo dende a Asociación de Criadores de Gando Porcino Celta (ASOPORCEL), grazas o apoio da Consellería de Medio Rural da Xunta de Galicia.
Progreso
Que é o Porco Celta?
A raza Celta era a máis importante en Galicia ata comezos do pasado século, sufrindo a partires de entonces unha continua reducción censal ocasionada pola importación de razas exóticas e polo cruzamento con estas; así no ano 1951 tan só un 14% do total era da raza celta para chegar posteriormente a case a desaparición no territorio nacional. Na actualidade está incluída no Catálogo Oficial de Razas de Gando como raza autóctona de protección especial o en perigo de extinción polo Real Decreto 1682/1997, polo que se traballa arduamente na recuperación do seu censo dende a Asociación de Criadores de Gando Porcino Celta (ASOPORCEL), grazas o apoio da Consellería de Medio Rural da Xunta de Galicia.
Xamón celta a prezo de ibérico
O porco celta, empezou vendéndose en pucas carnicerías especializadas e parte como un produto de luxo: os gandeiros non se expón unha venda masiva en hipermercados e mentres a súa carne custa o dobre que a máis consumida -a de porco branco ou serrano-, os seus embutidos e salgaduras compiten en categoría co Xamon Ibérico de Bellota. O xamón desta raza autóctona galega despáchase hoxe ao mesmo prezo que o pernil de porco ibérico, e a famosa Corte Inglés vende o cuarto traseiro da marca Porco Celta A Fonsagrada, con tres anos de curación, a 70 euros.
Do mesmo xeito que o ibérico, o porco celta crece en liberdade, nos bosques de castiñeiros e carballos, en extensos terreos acoutados ricos en pastos e maizale. "mentres o porco estremeño "crece sempre ao mesmo ritmo e dá xamóns case idénticos", o galego alcanza con frecuencia pesos máis altos e non é fácil calcular o tempo de curación máis atinado. A solución non está en matar o animal cando chega a un determinado peso, porque é aos 13 meses cando se forma no seu corpo a graxa de infiltración, a apreciada veta propia do ibérico. Pero tamén do porco celta.
Un bo articulo, pero era importante poñer a fonte de onde proveñen as fotos
ResponderEliminar