A denominación de orixe protexida Queixo do Cebreiro sufrirá nos próximos meses un proceso de expansión sen precedentes nos seus case dúas décadas de vida. Dúas novas queserías comezarán a producir este mes, nos municipios de Baralla e Castroverde, mentres que outros emprendedores están a realizar os trámites burocráticos para pór a funcionar outras dúas. Ata agora, só forman parte do consello regulador as fábricas artesanais de Castelo de Brañas -que foi a primeira-, en Pedrafita, e Xan Busto, en Nullán (As Nogais), pero en breve o rexistro oficial podería incluír seis marcas.
A finais dos 80, o Queixo do Cebreiro estaba a piques de desaparecer, porque só algunhas mulleres facíano nas súas casas para autoconsumo. Con todo, as cousas comezaron a cambiar coa apertura en 1990 da quesería artesanal Castelo e a cualificación, un ano máis tarde, como Produto Galego de Calidade. Aos poucos, foi gañando prestixio entre os restauradores máis reputados e en 1999 foille concedida a denominación de orixe. Máis tarde, en 2008, conseguiría a denominación de orixe protexida (DOP).
Con todo, ese recoñecemento non foi correspondido nas dúas últimas décadas co desenvolvemento empresarial que se esperaba na zona de influencia, que comprende Pedrafita, O Courel, Cervantes, Triacastela, As Nogais, Navia de Suarna, Becerreá, Baralla, Baleira, Castroverde, A Fonsagrada, Láncara e Samos.
Nese aspecto, a situación da DOP O Cebreiro cambiará substancialmente nos próximos meses. A mediados de outubro -posiblemente o día 15- iniciará a súa produción unha nova quesería artesanal, no lugar de Barredo, que pertence ao municipio de Castroverde. O seu promotor, Carlos Reija, realizou un investimento que rolda os 200.000 euros para pór a funcionar a fábrica, cuxas máquinas quedarán instaladas na primeira semana deste mes.
A nova quesería iniciará a súa actividade cunha produción diaria de 80 quilos. Con todo, o obxectivo é que a fábrica absorba todo o leite que xera a explotación agraria do seu promotor, uns 1.000 litros ao día. Por iso, tamén ten previsto facer iogur e requesón.
Se os seus promotores conseguen liquidar os trámites burocráticos pendentes, a finais deste mes tamén comezará a funcionar outra quesería en Cernadas (Baralla). O responsable deste proxecto, Enrique Fernández, confirmou que o investimento neste caso roldou os 60.000 euros, porque xa dispuña dun local.
No hay comentarios:
Publicar un comentario