Reserva da Biosfera da Unesco, (LIC) Lugar de Interese da Unión Europea, (ZEPA) Zona de Especial Protección das Aves, Rede Natura 2000, Zona Protección do Urso (Oso Pardo), ZEPVN Zona Especial Protección dos valois naturais, Reserva Nacional de Caza....

¿CANDO O PARQUE NATURAL?

lunes, 11 de octubre de 2010

O Queixo do Cebreiro segue crecendo

A denominación de orixe protexida Queixo do Cebreiro sufrirá nos próximos meses un proceso de expansión sen precedentes nos seus case dúas décadas de vida. Dúas novas queserías comezarán a producir este mes, nos municipios de Baralla e Castroverde, mentres que outros emprendedores están a realizar os trámites burocráticos para pór a funcionar outras dúas. Ata agora, só forman parte do consello regulador as fábricas artesanais de Castelo de Brañas -que foi a primeira-, en Pedrafita, e Xan Busto, en Nullán (As Nogais), pero en breve o rexistro oficial podería incluír seis marcas.
A finais dos 80, o Queixo do Cebreiro estaba a piques de desaparecer, porque só algunhas mulleres facíano nas súas casas para autoconsumo. Con todo, as cousas comezaron a cambiar coa apertura en 1990 da quesería artesanal Castelo e a cualificación, un ano máis tarde, como Produto Galego de Calidade. Aos poucos, foi gañando prestixio entre os restauradores máis reputados e en 1999 foille concedida a denominación de orixe. Máis tarde, en 2008, conseguiría a denominación de orixe protexida (DOP).
Con todo, ese recoñecemento non foi correspondido nas dúas últimas décadas co desenvolvemento empresarial que se esperaba na zona de influencia, que comprende Pedrafita, O Courel, Cervantes, Triacastela, As Nogais, Navia de Suarna, Becerreá, Baralla, Baleira, Castroverde, A Fonsagrada, Láncara e Samos.
Nese aspecto, a situación da DOP O Cebreiro cambiará substancialmente nos próximos meses. A mediados de outubro -posiblemente o día 15- iniciará a súa produción unha nova quesería artesanal, no lugar de Barredo, que pertence ao municipio de Castroverde. O seu promotor, Carlos Reija, realizou un investimento que rolda os 200.000 euros para pór a funcionar a fábrica, cuxas máquinas quedarán instaladas na primeira semana deste mes.
A nova quesería iniciará a súa actividade cunha produción diaria de 80 quilos. Con todo, o obxectivo é que a fábrica absorba todo o leite que xera a explotación agraria do seu promotor, uns 1.000 litros ao día. Por iso, tamén ten previsto facer iogur e requesón.
Se os seus promotores conseguen liquidar os trámites burocráticos pendentes, a finais deste mes tamén comezará a funcionar outra quesería en Cernadas (Baralla). O responsable deste proxecto, Enrique Fernández, confirmou que o investimento neste caso roldou os 60.000 euros, porque xa dispuña dun local.

No hay comentarios:

Publicar un comentario